Uchenik.bg - Най-големият интернет портал в България за ученика с актуална информация за училища, университети, колежи, образование в България и чужбина, фондации, международни сертификати, матури, тестове, изпити, курсове, стипендии, конкурси, образователен обмен. Той е национален образователен портал за учениците от 1-ви клас, 2-ри клас, 3-ти клас, 4-ти клас, 5-ти клас, 6-ти клас, 7-ми клас, 8-ми клас, 9-ти клас, 10-ти клас, 11-ти клас, 12-ти клас, както и за учители, родители, училища, съдържа актуална и полезна информация. Пълна гама от учебници, учебни помагала, полезна литература, любопитни факти, форум.

Non scholae sed vitae discimus - Учим не за училището, а за живота

Класната

Е-мейл Печат ПДФ

 

4 начина да се подмажем на класната

Image_227086_5

снимка: Елизабет Радкова

“Цялата вана е пълна с цветя, нямам достатъчно вази, слагам ги в буркани, давам на майка ми.”

36-годишната Ади е решила да остане начална учителка въпреки неодобрението на цялата си професорска рода. Тя се запънала и отказала да се бори за академична кариера с обяснението “Обичам си работата”.

Не е чудно, че децата я обожават, а родителите искат да уредят потомството си непременно в нейния клас, макар че Ади преподава в едно най-обикновено софийско училище. Така се случва, че по празниците - 15 септември и 24 май тази родителско-ученическа любов се излива върху нея под формата на букети и подаръци.

Понеже страховитата за повечето родители дата 15 септември вече чука на вратата, а търговците на цветя са наточили зъби да им отхапят джобовете, време е да се ориентираме как да постъпим. Ади се съгласи да бъде консултант на “24 часа”.

Четири са начините да направите добро впечатление на класната на 15 септември. Първо, с възможно най-правилно избрания букет. Второ, ако подходите оригинално и вместо цвете подарите на учителката кутия бонбони. “Научих, че една майка постъпила така, и идеята много ми хареса - казва Ади. - Направих същото с учителките на моите деца. Ефектът беше страшен - направо избихме рибата!”

Третият начин е с подарък, но тук е много важно да не прекрачите някоя граница. Например, като подарите нещо прекалено скъпо или твърде интимно.

И четвъртото, което се изисква, е да спретнете детето както подобава. Добре облечен, сресан и усмихнат, дори бандитът на класа изглежда “сладичък”. Няма начин видът му да не умили госпожата.

Тя сто на сто ще забрави (поне за малко) колко ядове е брала с него миналата година. А това е целта ви.

Обръгналите родители с две и повече деца в училищна възраст вероятно вече си имат отработена тактика за цветята: по една роза или гербер за класната, за химичката (да я умилостивим, че миналата година му писа четворка), за учителката по математика (нали ще кандидатства) и за директорката.

Първолашките майки обаче смятат, че това не е достатъчно. Детето пораства, това е болезнен момент за родителката, тя е твърде емоционална и смята, че и най-хубавият букет не е достатъчно добър за нейното дете.

Една от най-комичните сценки, на която репортер на “24 часа” е ставал свидетел, е как майка на момиченце-първолаче купува цветя в столичен мол.

"Сложете повече зеленина, да изглежда по-голям. А сега ми трябва нещо червено. Не, това не става. Трябва да е по към бордо.

Нали разбирате, за първия учебен ден съм купила на детето костюмче в шотландско каре - знаете, че то сега е много актуално. Имаме синьо, зелено, жълто, само червеното ми липсва. Искам да й подхожда на тоалета."

Колкото повече капризничеше взискателната майка, толкова по-грозен ставаше букетът. Затова най-вероятно правило номер едно в избирането на цветя за учителката ще бъде "доверете се на професионалиста."

Ако смятате да купите букет, а не едно цвете, и нямате набелязан цветарски магазин, предлагам следната тактика: огледайте се за сергия с готови букети. Не е речено, че трябва да купите точно тях, макар че и това е идеален и безболезнен вариант.

Целта ви е да откриете коя продавачка има талант за аранжиране. След това можете да обясните какви цветя предпочитате и до колко пари искате да бъде букетът ви.

Друг е въпросът, че ако не сте избрали нещо крайно грамадно или екстравагантно (например футболна топка, аранжирана от цветя), накрая вашата класна едва ли ще запомни кой точно е бил вашият.

Освен ако не сложите визитка с пожелания за успешна учебна година или пък картичка.

За 24 май родителите се стискат

“Aз също имам ученик в 3-и клас - разказва Силвия, цветарка на пазара “Ситняково” в столицата. - Имам и момиче в детската градина и там не пропускам да занеса цвете. Ще взема само за учителката, на директорката не съм й виждала очите.” Силвия сподели, че родителите обикновено купуват по едно цвете - гербер или роза.

"Една роза на букет не става - казва тя. - По-добре да се поднесе само с панделка." Букет с малко зеленина може да се направи от гербер и лилиум.

На всеки 15 септември сърцето на Силвия се свива, когато види как учителките носят букетите си. "Като ги награбят и те половината се чупят, мачкат се. Е, това мойто си е професионално изкривяване. Учителите ги приемат според мен, без да им обръщат внимание."

Хората са различни, споделя наблюдения Силвия. Има мъже, които страшно много обичат цветята. Избират ги внимателно, искат сами да си съставят букета. А има и жени, които казват: "Която ми дадете, все ми е едно." Купуват цветя за да отбият номера.

През последните 3 г. тенденцията е за 15 септември да се купуват все по-малко цветя, констатираха продавачки в елитни столични цветарници. Преди 10-12 г. на 14 септември ставаше митинг пред магазина. Сега вземат по едно цвете и това е.

"За 15-и всички носят - не е съгласна Силвия. - Но за 24 май тази година цветя донесохме само аз и още една майка. Много мъчно ми стана за госпожата." (24часа)

Подаряват от чорапогащници до парфюми и чанти

За да утвърдят мястото на рожбата си в сърцето на учителката, родители купуват малки и по-големи подаръци. Питате се как гледат на тях класните. Ние проверихме за вас, като се консултирахме с няколко представителки на гилдията.

Хора има всякакви. Има такива, които се чувстват неудобно, когато им дадете подарък. Повечето "госпожи" обаче се радват. "Никой учител не се отнася пренебрежително към подаръците. Приемат го като знак на уважение", коментират дългогодишни преподавателки. Ето какво можете да предложите на учителката, без да я обидите:

1. Красив тефтер - всеки има нужда от такъв.

2. Луксозна химикалка - "да пише смело двойки на вашия, ако не се готви добре".

3. Кутия бонбони - за да подсладите учебната година. По принцип подаръкът е израз на благодарност и ако наистина изпитвате такава, би трябвало да го връчите на госпожата в края на учебната година, а не в началото.

"Носят ни всякакви подаръци - от дезодоранти и чорапогащници, до много скъпи парфюми, чанти, колани... - разказва А. Д, начална учителка в столицата. - Златна верижка или някакво бижу се подарява в края на четвърти клас. Родителите събират пари и искат да вземат на учителката нещо, което ще й остане за спомен. Да й покажат, че са благодарни за това, че се е грижила за децата им, че ги е научила добре."

Опитният педагог обаче споделя: "Никой не ми подарява книги. Никой." (24часа)

За отбиване на номера - двойка

Отношението към букета за началото на учебната година е показателно, смята г-жа Августина Димитрова, начална учителка пред пенсия. "Цветята са като децата - показват отношението на ученика към учителя." Увехналото и омачкано цвете означава, че просто искате да отбиете номера. Това автоматично ви поставя двойка по предмета “правене на добро впечатление”. Така че по-добре изберете свежи цветя и ги пазете много по пътя да училището. Ето няколко насоки какво цвете да изберем, ако искаме да получим шестица по подмазване:

lНай-банално е да подарите гербер или роза. Така няма да се отличите, но все пак ще сте отчели.

lПри ученическите букети, както при всяко нещо, си има мода. От миналата година актуални са кошниците и гъбите с екопочва, върху които са набодени аранжирани цветя.

lМоже да заложим на скъпото и да пазаруваме в най-елитните цветарници. "Имам ученици, на които родителите им купуват букети само от "Феите" (скъп цветарски магазин в София). Винаги правят впечатление", споделя преподавателка от столично училище.

- “Госпожите” се радват на саксии с цветя. Могат или да си ги занесат вкъщи, или да ги оставят в класната или учителската стая. Саксията винаги е повод да се похвалиш:"Това ми е от един ученик." На цветните борси саксийките с гардения или циклама са по 2-3 лв. Бегонията струва около 5, азалиите са по-скъпи - 6, а орхидеите - 8 лв. От друга страна, винаги можете да минете по-евтино, като купите направо от борсата 10 бройки астри или хризантеми за по 5 лв. връзката. Такива бяха цените 5 дена преди празника. Цветари почти обещаха, че стоката им няма да поскъпне с повече от 50 ст. на стрък за по-скъпите.

- Можем да вложим лично отношение и да подходим оригинално, като подберем рядко цвете и го аранжираме по особен начин. Вариантите са безкрайно много. Към букета можем да добавим приказно красива изкуствена пеперуда, сякаш кацнала сред цветята. В спиралата на бамбуковите клончета (цена 8 лв.) можем да пъхнем примерно стръкче бял, цикламен или розов лизиантус (относително ново на нашия пазар цвете, внос от Холандия). Цветовете му са изключително нежни, но издръжливи и едно клонче струва 2,50. Понякога наглед напълно несъчетаеми растения се комбинират чудесно въпреки възраженията на продавачката: "Ама моля ви се, не може роза с астромери!" При творческия избор има един правилен подход. Представете си човека, за когото избирате, и решете какво ви се иска да му купите. Ще откриете, че за всеки човек си има подходящото цвете.

- За да ни запомнят, към букета можем да закрепим картичка с надпис "Успешна учебна година от еди-кого си". Картичките също предоставят възможност за творчество.

Независимо дали са скъпи, или евтини, при цветята винаги си личи дали са избирани специално за конкретния човек. "Най-хубави букети прави бабата на Дара - от градински цветя, страшно красиво аранжирани. Личи си, че всеки букет е правен с мисъл за мен", споделя г-жа А. А., начална учителка.

На кого какво да дадем

Стратегически важно е на кого ще вземете цвете. Дали един голям букет за класната или 7 по-малки за най-ключовите учители? Да купим ли на директорката? Тези неща зависят от конкретната ситуация. В държавното училище детето ви може да изкласи, без да научите кой е директор (пък и така е най-добре, защото често привикването в директорския кабинет означава проблем).

Ако детето ви е в частно школо, вероятно там ще бъде прието родителите да се подмажат и на директорката, особено ако става въпрос за по-малко учебно заведение.

Никога няма да навреди, ако предвидите по един разкошен букет за директорката и за класната и по цвете или по-малък букет за всеки от учителите по важните предмети. Може да направите букетите си еднакви, но с нещо специфично - вид на цветята или украса, за да бъдат те нещо като ваша запазена марка. Може всеки да е различен, предназначен лично и конкретно за всяка определена учителка. Това най-лесно става, като оставите продавачката в магазина (вече знаете как да изберете при коя да отидете) да развихри въображението си. "Направете каквото ви хрумне" е добро указание за творческата личност. След това от вас зависи да изберете кое от тези произведения на кого да подарите.  

Източник: 24 часа 

Сподели в:

Digg    Facebook   
 

Любопитно


Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Вицове


Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Времето

Валутни курсове

 Февруари 09, 2023.
Bulgarian lev BGN         
European euro. Used by 15 memberstates and 6 contries or areas outside the European union. EUR         
US dollar USD         
Pound sterling. Scotland and Ireland issues own, diffrent, banknotes. GBP         
Swiss franc CHF         
Danish krone DKK         

ТВ Програма


Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/dundovak/public_html/uchenik.bg/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109